08.09.2010 22:54

Jednatelé budou v budoucnu ručit za krach firmy !

Bílým koním se přitáhne uzda. Za zkrachovalé firmy budou jednatelé ručit

Daň z přidané hodnoty by měl v budoucnu odvádět nakupující a ne prodejce.

Léta volají daňoví úředníci po pravidlech, která by dokázala zkrotit "splašené" bílé koně. Bez odezvy. Ministerstvo spravedlnosti nyní konečně slibuje, že jim přitáhne uzdu.

"Finanční úřady již několik let požadují novelu obchodního zákoníku, která by zvýšila odpovědnost zakladatelů a zejména omezila jejich další podnikatelské aktivity, jestliže úmyslně zanechají závazky vůči státu a dalším věřitelům," stojí v analýze Daňové správy za loňský rok, kterou se podařilo HN získat.

Větší záruka

Experti z ministerstva spravedlnosti teď sepisují novou legislativu, která vychází letitým prosbám vstříc. "V návrhu nového zákona o obchodních společnostech a družstvech se obecně klade větší důraz na odpovědnost osoby, která svým jednáním společnost poškodila, a to především ve vztahu k věřitelům," říká mluvčí resortu Jiří Hovorka.

—————

Zpět


Stát bude rozdávat pokuty !

Státu došla trpělivost. Začne trestat firmy, které tají zisky. Velké firmy by mohly dostat milionové pokuty. Pokuty mohou ze zákona dosahovat až tří procent majetku firmy. Informační povinnost ignoruje kolem tří set tisíc firem v Česku.

Více

—————